Шини

В зъболечението се използват шини по различни поводи. Най-общо се разделят на три големи групи според задачите, които изпълняват.

Спортни шини

Те имат предпазни функции – за защита от травми при спортуване, независимо дали сте професионалист или тренирате за удоволствие. Важното е, че когато носите спортни шини, те пазят не само зъбите ви, но и мозъкът ви – от сътресения при силен удар.

На пазара има типови модели, които купувате готови. Те пазят най-малко, трудно се задържат в устата и пречат на говора и дишането. Друг вариант са тези, които дооформяте сами, когато ги поставите в устата си.

Най-сигурните и ефективни спортни шини са изработени специално за вас в дентална лаборатория или от зъболекар. Те се правят по предварително снета отливка след отчитане на вида спорт и потенциалните удари, възрастта и т. н. Спортните шини биват еднопластови, двупластови, трипластови и четирипластови като в тях може да се постави вложка, която усилва сигурността им. Комфортни и надеждни, а също така и с дизайн по избор на клиента.

Терапевтични шини

Терапевтичните шини се използват за терапия и отстраняване на различни видове заболявания. Най-образно те се делят на такива против хъркане , такива за корекция на захапката и лечение на ставата, както и такива против Бруксизъм (характеризира се със стискане и скърцане на зъби ).

Шините са изключително удобни. Свалят се и се поставят лесно и дават възможност за поддържане на добра хигиена. На практика са невидими за околните. При нужда от ортодонтското лечение, те са страхотна алтернатива на брекетите, като специфичното при тях е че са насочени към конкретно заболяване.

Медикаментозни шини

Изработват се по индивидуален отпечатък от еластичен материал така, че в тях да се постави нужният препарат за въздействие на зъбите и венците. Той може да е избелващ, подкрепящ емайла, лекуващ началните форми на пародонтит и т. н.