Металокерамика

Металокерамика” е общо наименование на различни конструкции, необходими за неподвижно протезиране – коронки, мостове и т.н. Поради доброто съотношение между качества и цена, тя е най-използваната в света от повече от половин век насам.

Металокерамика

Металокерамика – какво представлява?

Това е комбинация между метална основа, върху която се напластява по различни методи керамичен материал. Според различните видове материал и техники на производство получените протези повече или по-малко наподобяват дентина и емайла на естествените зъби.

Етапи на изработка

Най-напред зъболекарят ви взема детайлен отпечатък и го изпраща в зъботехническата лаборатория. По този отпечатък се изработва модел, който по-нататък се използва за отливането на коронката или моста. Самото отливане изисква специална техника и подготвен специалист. След като металната основа е готова, започва нанасянето на няколко слоя керамична маса, като всеки от тях се изпича, преди да се нанесе следващия.

Особено отговорно е осъществяването на свързването между двата материала – метала и керамиката. За по-голяма сигурност освен на механичното им скрепяване се разчита и на химическо. То се осъществява посредством контролирано оксидиране на повърхността на метала, осигуряващо сигурно спояване с първия пласт керамика.

Качествената керамика, изработена специално за зъбни протези, дава възможност за идеално напасване на цвета на протезата към естествения цвят на зъбите. Нещо повече – може да се постигне преливане от по-тъмно към по-светло, което е характерно за естествените зъби, както и да се имитират характерни особености, присъщи на конкретния протезиран зъб.

Материалите, необходими за изработка на металокерамика

За основа на металокерамичните протези се използват различни сплави, композирани специално за нуждите на стоматологията. Те задоволяват много изисквания. В технически план трябва да имат свойството да запълват и най-дребните и фини елементи на модела. В същото време е безусловно необходимо да са биологически неутрални – да не взаимодействат с телесните течности и храната в устата, да не предизвикват реакция на тъканите и алергии.

Стоматологичните сплави се делят на благородни – в които се включва злато, сребро, платина, паладий и т. н. и неблагородни – с участието на неръждаема стомана, никел, хром, кобалт, молибден и др. Добре е да се има предвид, че сплави с участието на никел са рискови за алергии.
За протезирането на по-натоварените зъби е необходимо използването на по-твърд метал.

Различна е и стоматологичната керамика. С най-високо качество, но и най-скъпа е тази, която се доближава до излъчването на естествения зъб посредством присъщата си опалесценция и флуоросценция.

Кога ви е необходима металокерамика?

Към металокерамика се прибягва, когато зъбите са много разрушени и не могат да бъдат възстановени с обичайната пломба. Тогава коронката е единствения вариант лекуваният и изграден зъб да се защити напълно.

Ако липсва един или няколко зъба, оптималното решение е поставянето на мост, захванат на здрави или възстановени зъби.
Металокерамика е добро решение също при счупени, криви, износени зъби, които носят дискомфорт на собственика си и не му позволяват да отвори уста и да се усмихне.

Металокерамика от СМТЛ „Попов дент”

При нас работят висококвалифицирани, отговорни специалисти с модерна техника и материали, които осигуряват надеждност, издръжливост, здравина и висока трайност на протезите. Те са с отлична био поносимост и не дразнят венеца.

Съобразно изпиляването на зъба коронките могат да са прагови или безпрагови. При необходимост мостовете могат да са с елемент, имитиращ гингива.

Според индивидуалните изисквания на всеки пациент металният скелет може да бъде напълно облечен в порцелан или само от към лицевата си част.

В зависимост от бюджета ще подберем материалите така, че да се постигне максимален естетичен ефект. Здравината и функционалността на изработената от нас металокерамика е гарантирана при всички случаи.

Нашата металокерамика ще възстанови напълно оптималната работа на дъвкателния ви апарат, което ще се отрази на цялостното ви здравословно състояние. Ще ви осигури красива усмивка и ще върне самочувствието ви.

Доверете ни се!

Случай 1

Случай 2

Случай 3

Случай 4

Случай 5 – щифтова металокерамична корона

Случай 6

Комбинирано с плакова протеза

Комбинация с моделно-лята протеза